Nálunk ez egy nagyon kedvelt étel, nem hiába kapott becenevet, hiszen gyorsan elkészíthető, rendkívül egyszerű és mégis tele van ízekkel.
FONTOS! Ne is olvass tovább, ha szerinted a jó carbonara tejszínnel, ne adj' isten gombával készül. Ez itt az eredeti olasz verzió. A leírt mennyiségek kb. 2-3 főre szólnak, attól függ, mekkora az étvágy.
Hozzávalók:
25 dkg spagetti (lehetőleg durum lisztből)
25 dkg kockázott húsos szalonna
10 dkg parmezán + a tálaláshoz
3 friss tojás
só, bors
Kezdésnek fel is rakhatjuk a tésztának a vizet egy kis sóval, hiszen mire az kifőtt, a többivel is bőven készen leszünk.
Egy nagyobb serpenyőben zsírjára sütjük a szalonnát, majd kiszedjük és félre rakjuk. Egy kisebb tálban kissé felverjük a tojást, beletesszük a reszelt parmezánt, sót, borsot és 1-2 evőkanállal a szalonna zsírjából. Ezzel kicsit hő kiegyenlítünk, hogy ne azonnal találkozzon a hideg tojás a forró tésztával. Ha készen van a tészta, leszűrjük, de előtte félreteszünk kb. 2 merőkanálnyit a főzővízből. A tésztát átszedjük a serpenyőben maradt zsírra, ráöntjük a főzővizet, jól átkeverjük magas hőfokon, majd félrehúzzuk. Erre már jöhet is a tojásos keverék. Alaposan átforgatjuk. Ekkor már nem szabad melegíteni, mert csak rásül a tojás és hát nem tojásos nokedlit szeretnénk enni. A cél egy krémes állag. Ennyi. Már tálalható is, ízlés szerint egy kis parmezánnal, tetején a szalonna kockákkal. De VIGYÁZAT! Szigorúan azonnal fogyasztandó! Én rendszerint az összekeverés előtt már az asztalhoz ültetem a családot, mert ennek a kajának nem tesz jót sem az állás, sem a melegítés.